Дентална клиника "Денита" Варна

Професионали стоматологични услуги от доктор Демирова


Четка за зъби с допълнителни функции

Устройство, разработено от сингапурски дизайнери, снима устната кухина и я показва на дисплей, прикрепен към огледалото.

Четката за зъби се нарича Tooth Guardian и се различава с няколко оригинални функции. Основната – мигновено изображение на вътрешната част на устата. Мини-камера и светодиодна подсветка са разположени на гърба на четката и потребителят вижда тази част на челюстта, която е противоположна на участъка, който почиства. Данните се предават към тънък екран, поставен на огледалото над мивката. За съжаление, авторите Yu-Hsin Lin, Chu-Che Chang и Shang-Hsuan Lu не уточняват, какво снима камерата – серия от снимки или непрекъснато видео.

Светодиодът се активира само при включване на Tooth Guardian – както и дисплея, който през останалата част от времето представлява огледална повърхност.

Друга особеност на приспособлението се явява включената в комплекта поставка, долната част на която представлява зарядно гнездо, а в горната е разположена ултравиолетова лампа, стерилизираща поставената за зареждане четка.

И накрая, още един отличителен белег на устройството е подвижния панел, за да не се налага да сменяте четката на всеки три месеца!

Продуктът все още се намира в етап на разработване, но тази година спечели международната награда red dot design award, което категорично показва, че това е една перспективна идея.

 източник

Оралната хигиена – как да я поддържаме

Оралната хигиена - как да я поддържаме

Зъбния кариес е най-често започва своето развитие от дъвкателните повърхности и от контактната точка между зъбите. Това са повърхностите, по които се задържат зъбната плака и хранителните остатъци. Микроорганизмите от зъбната плака превръщат хранителните отпадъци в киселини и са главната причина за развитието на кариеса и пародонталните заболявания (възпаление на венците и зъбодържащия апарат). Зъбната плака се сформира непрекъснато и нейното развитие и натрупване не могат да бъдат спрени. Те могат единствено да се контролират чрез ежедневно почистване на зъбите с четка и паста, зъбните конци и интердентални четки. Почистването трябва да бъде съпроводено от посещение при Вашия дентален лекар (стоматолог) на всеки шест месеца.

Интердентални четки

Има два основни и задължителни ежедневни метода за предотвратяване развитието на зъбния кариес и пародонталните заболявания. Това са четкането на зъбите и почистването на междузъбните пространства най-малко два пъти на ден. Използването на четка и паста е задължително, но не и достатъчно, тъй като влакната от четката не могат да достигнат междузъбните пространства. Затова допълнително се налага използването и на зъбни конци и интердентални четки.

Зъбния конец е най-доброто средство за почистване на повърхностите между зъбите.

Интердентални четки 2

Интердентални четки са особено подходящи за почистване на зъби с широки пространства между тях, причинени от отдръпване на венеца. В повечето случаи това се наблюдава при възрастни пациенти и при различни пародонтални заболявания. Интерденталната четка също достига вдлъбнатите (конкавни) повърхности, където конеца на може да почисти.

Не прилагайте силен натиск при вкарването на четката в много тесните пространства, тъй като ще натовари връзките на зъбодържащия апарат и/или самите зъби. Вместо това разчитайте на конеца при тези сбити места.

Най-доброто решение е да ползваме едновременно зъбни конци и интердентални четки като така единият метод ще компенсира не толкова перфектно използване на другия, особенно при трудните за достъп места.

Порцеланови фасети

Преди:

Порцеланови фасети - преди 1

Порцеланови фасетиИзпилени:

Порцеланови фасети - изпилени

и Сега:

Порцеланови фасети - сега

Порцеланови фасети - сега

Композитна корона

Сега:

Композитна корона  - сега

Композитна корона  - сега

Композитна корона  - сега

Композитни фасети – шест броя

Преди:

композитни фасети - преди

Изпилени:

композитни фасети - изпилени

и Сега:

композитни фасети - сега

композитни фасети - сега

Композитна корона

Преди:

Композитна корона 2ри -  преди

и Сега:

Композитна корона 2ри - след

Композитна корона 2ри - след

преди и сега

Преди

преди

След

След

Публикувано в Преди и сега | Етикети: | Коментирай

Кариес, Пулпит, Периодонтит

Кариес, Пулпит, Периодонтит

Кариес

Инфекциозно заболяване, причинено от бактерии, които се намират в зъбната плака (отлагане по повърхността на зъбите). При консумация на въглехидратни храни, тези бактерии образуват киселини, които от своя страна водят до разтваряне на минералния състав на зъба. Този процес се нарича деминерализация и е основната причина за образуването на “дупка” в зъба – кариес. Обикновено се усеща болка при консумация на студени и сладки храни, която преминава при спиране на дразнителя. В образуваната кухина може да се задържа и храна. Ако не се лекува, кариесът води до развитието на усложнения на зъбите – пулпити и периодонтити. Последните са свързани с много по-неприятни изживявания за пациента и по-сложно лечение.

Пулпит

Пулпата на зъба  е кухина, която е разположена вътре в зъба. В коронката е пулпната камера, а в корените са пулпните коренови канали. В тях има нерви, кръвоносни съдове, клетки и основна среда. Когато поради някаква причина (най-често кариес), тази тъкан се възпали, това е пулпит. Пулпитът не винаги е болезнен, което е причина да не се лекува на време. Ако не се лекува, пулпитът може да доведе до развитието на периодонтит.

Периодонтит

Периодонтит е възпаление на пулпата на зъба, което е преминало в тъканите около зъба. Образува се кухина около корените на зъба, която е пълна с възпалителна тъкан. Процесът може да протече хронично без никаква симптоматика, което не означава, че няма проблем със зъба. При обостряне се получава оток и силна болка. Възможно е развитието на киста. При ненавременно лечение може да се стигне до екстракция (изваждане) на зъба.

Мъдреците – това са зъби с по-особена анатомия и разположение, които невинаги позволяват тяхното нормално израстване и функциониране. Това налага екстракцията им. Тя може да протече оперативно и носи всички рискове и възможности за усложнения, както и при екстракцията на други зъби. Решението за изваждането на мъдреците се взема от стоматолога въз основа на клинични и рентгенови изследвания и при преценка на общото състояние.

Грижи за зъбите при възрастните

Грижи за зъбите при възрастните

Най-важни са подържането на добра устна хигиена и редовното посещение при стоматолога за профилактични прегледи.

Пасти за зъби – от значение е не видът на пастата, а редовното миене на зъбите. Стандартните профилактични пасти имат сходен състав, независимо от марката. Съществуват и пасти с по-специфичен състав, които се предписват от стомалога като част от лечебния процес.

Конци за зъби – използват се най-малко по веднъж на ден след измиване на зъбите.

Интердентални четки – това са малки четчици с различни форми и размери, с които се почиства пространството между зъбите. Те се използват, когато обикновените четки не могат да проникнат между страничните повърхности.

Разтвори за жабурене – могат да се използват различни видове за ежедневна профилактика след измиване на зъбите.

Грижи за детските зъби

Грижи за детските зъби

Грижата за зъбите при децата

… трябва да започне от най-ранна детска възраст с пробива на първото зъбче. Основна грижа на родителите е да създадат навици на правилна устна хигиена. Редовното посещение при стоматолог за профилактични прегледи е важно! Работата с деца е трудна и най-често неприятни преживявания на стоматологичния стол в ранна възраст оставят чувство на страх за цял живот. Съществуват различни методи за предпазване на временните и особено на постоянните зъби от развитието на болестни процеси.

Силанизиране – извършва се при кътници и предкътници след техния пробив. Представлява покритие на най-вдлъбнатите части от дъвкателната повърхност, които са особено податливи на развитието на кариес. Използват се специални материали, наречени силанти. Процедурата е лесна и бърза и осигурява надеждна защита.

Профилактичните процедури се извършват бързо и най-важното – не са свързани с никаква болка! Ефективно предпазват зъбите от заболявания и създават положително отношение на децата към стоматолога. Препоръчително е да се провежда редовна профилактика, за да се избегнат по-сложни манипулации, свързани с неприятни усещания.