Професионали стоматологични услуги от доктор Демирова

Кариес, Пулпит, Периодонтит

Кариес, Пулпит, Периодонтит

Кариес

Инфекциозно заболяване, причинено от бактерии, които се намират в зъбната плака (отлагане по повърхността на зъбите). При консумация на въглехидратни храни, тези бактерии образуват киселини, които от своя страна водят до разтваряне на минералния състав на зъба. Този процес се нарича деминерализация и е основната причина за образуването на “дупка” в зъба – кариес. Обикновено се усеща болка при консумация на студени и сладки храни, която преминава при спиране на дразнителя. В образуваната кухина може да се задържа и храна. Ако не се лекува, кариесът води до развитието на усложнения на зъбите – пулпити и периодонтити. Последните са свързани с много по-неприятни изживявания за пациента и по-сложно лечение.

Пулпит

Пулпата на зъба  е кухина, която е разположена вътре в зъба. В коронката е пулпната камера, а в корените са пулпните коренови канали. В тях има нерви, кръвоносни съдове, клетки и основна среда. Когато поради някаква причина (най-често кариес), тази тъкан се възпали, това е пулпит. Пулпитът не винаги е болезнен, което е причина да не се лекува на време. Ако не се лекува, пулпитът може да доведе до развитието на периодонтит.

Периодонтит

Периодонтит е възпаление на пулпата на зъба, което е преминало в тъканите около зъба. Образува се кухина около корените на зъба, която е пълна с възпалителна тъкан. Процесът може да протече хронично без никаква симптоматика, което не означава, че няма проблем със зъба. При обостряне се получава оток и силна болка. Възможно е развитието на киста. При ненавременно лечение може да се стигне до екстракция (изваждане) на зъба.

Мъдреците – това са зъби с по-особена анатомия и разположение, които невинаги позволяват тяхното нормално израстване и функциониране. Това налага екстракцията им. Тя може да протече оперативно и носи всички рискове и възможности за усложнения, както и при екстракцията на други зъби. Решението за изваждането на мъдреците се взема от стоматолога въз основа на клинични и рентгенови изследвания и при преценка на общото състояние.

This entry was posted in Здравни съвети and tagged , , . Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.