Професионали стоматологични услуги от доктор Демирова

Оралната хигиена – как да я поддържаме

Оралната хигиена - как да я поддържаме

Зъбния кариес е най-често започва своето развитие от дъвкателните повърхности и от контактната точка между зъбите. Това са повърхностите, по които се задържат зъбната плака и хранителните остатъци. Микроорганизмите от зъбната плака превръщат хранителните отпадъци в киселини и са главната причина за развитието на кариеса и пародонталните заболявания (възпаление на венците и зъбодържащия апарат). Зъбната плака се сформира непрекъснато и нейното развитие и натрупване не могат да бъдат спрени. Те могат единствено да се контролират чрез ежедневно почистване на зъбите с четка и паста, зъбните конци и интердентални четки. Почистването трябва да бъде съпроводено от посещение при Вашия дентален лекар (стоматолог) на всеки шест месеца.

Интердентални четки

Има два основни и задължителни ежедневни метода за предотвратяване развитието на зъбния кариес и пародонталните заболявания. Това са четкането на зъбите и почистването на междузъбните пространства най-малко два пъти на ден. Използването на четка и паста е задължително, но не и достатъчно, тъй като влакната от четката не могат да достигнат междузъбните пространства. Затова допълнително се налага използването и на зъбни конци и интердентални четки.

Зъбния конец е най-доброто средство за почистване на повърхностите между зъбите.

Интердентални четки 2

Интердентални четки са особено подходящи за почистване на зъби с широки пространства между тях, причинени от отдръпване на венеца. В повечето случаи това се наблюдава при възрастни пациенти и при различни пародонтални заболявания. Интерденталната четка също достига вдлъбнатите (конкавни) повърхности, където конеца на може да почисти.

Не прилагайте силен натиск при вкарването на четката в много тесните пространства, тъй като ще натовари връзките на зъбодържащия апарат и/или самите зъби. Вместо това разчитайте на конеца при тези сбити места.

Най-доброто решение е да ползваме едновременно зъбни конци и интердентални четки като така единият метод ще компенсира не толкова перфектно използване на другия, особенно при трудните за достъп места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.